Olen ottanut kantaa uskontojen vaikutuksesta mielisairauden puhkeamiseen. Haluan laajentaa näkemystäni. Ei kristinusko, helluntailaisuus tai Jehovantodistajuus ole ainoita vaarallisia suuntauksia mielenterveyden kannalta. Käyn seuraavassa läpi pari todella vaarallisia ajatusmallia, jotka johdattelevat herkistyneen mielen psykoosiin.

Jälleensyntymäoppi; Usein tämän suuntauksen (tulkoon sitten mistä uskonnosta tahansa) kannattajat pitävät oppiaan parempana ja armahtavampana kuin kristinuskon taivasteoriaa. He liittävät kristinuskon mielellään "tuomitseviin" uskontoihin ja mainostavat omaa uskoaan armollisempana. Mielenterveyden kannalta jälleensyntymäoppi on kuitenkin yhtä vaarallinen kuin Raamatun helvetillä pelottelu. Itselläni olennainen osa psykoosin puhkeamista oli pelko, että olen tehnyt entisessä elämässäni jollekin jotain pahaa. Kuvittelin olleeni entisessä elämässäni Hitler. Siitähän se kaali sitten kiinni leikkasi. Monet ns.terveet kertovat auliisti entisistä elämistään. Kuka on ollut mikäkin sankari tai vastaavasti kärsinyt ihan valtavan trauman. Mutta käsi sydämellä.....Kukapa osaisi kertoa olleensa Napoleon entisessä elämässään, jos ei olisi historiaa sattunut ikinä lukemaan? Herää kysymys mistä tällainen oppi kumpuaa??? Todennäköisesti ihmisen riittämättömyyden tunteesta. Siitä, että nykyelämäni ei tuota tyydytystä tai etten hyväksy itseäni sellaisena kuin olen. En tunne itseäni eheäksi kokonaisuudeksi? Tunnenko etten tässä elämässä ole saanut riittävästi aikaiseksi, joten haluan uskotella olleeni joskus jotain suurta. Tai ehkäpä olen niin väsynyt maailman pahuuteen, että ratkaisen asian olemalla jälleensyntynyt Jeesus....miettikäähän sitä.

Ajatus on energiaa; Joissakin piireissä opetetaan ihmisille, että se mitä ajattelet, se tapahtuu. Mikä kammottava ja sairas idea ainakin näin pelkistettynä. Nyt on nimittäin niin, että ihmisen ajatukset voivat nousta vaikkapa peloista käsin. Itse luulin jossain vaiheessa, että voin ajattelemalla vahingossa satuttaa toisia. Se oli kammottavaa. Sairastuin, koska pelkäsin ajatuksiani. Ajatukset alkoivat kiertämään kehää, kun päähäni tuli ensin jokin pelottava mielikuva...Koska luulin, että ajatus on energiaa yritin kompensoida pahaa ajatusta päinvastaisella korjaavalla ajatuksella...Sekosin lopulta omaan ajatteluuni. Samaan kastiin ajatusenergiaideologian kanssa voidaan laittaa kuvitelma ajatuksen siirrosta tai siitä että voit ajattelullasi ohjata asioita. Tai että voit ajatellen jotenkin vaikuttaa maailman tapahtumiin. Nämä ovat kaikki sairaita ideoita, jotka myös hidastavat aitoa toimintaa ihmiskunnan hyväksi. Parannus maailmaan ei tule ajatellen tai rukoillen vaan tekojen ja päätösten kautta.